O CRONICĂ A BALULULUI PLĂCINTELOR MOCĂNEȘTI 2019
Printre numeroasele și interesantele acțiuni ale Asociaţiei noastre “Izvorul” se numără, fără putință de tăgadă, sărbătoarea mult așteptată de toți: Balul plăcintelor mocăneşti, de Lăsatul secului și începutul Postului Mare.
Deși ne aflăm la începutul perioadei de abstinență și penitență pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, mulți dintre concitadinii noștri sunt bucuroși să-și revadă vechii prieteni și să cunoască noi familii, cu ocazia acestui eveniment monden atât de iubit de noi toți.
Pregătirile pentru bal încep cu multe luni înainte, de obicei, printr-o discuție serioasă în Comitetul director al Asociației. Aici se stabilesc de comun acord obiectivele de atins cu ocazia acestui eveniment: tematica, invitații speciali, locul desfășurării, decorurile, formația muzicală ce ne va distra, aranjamentele florale, meniul, furnizorul pentru brânza de burduf, de țuică, de vin … etc. etc.
Comitetul de organizare al Balului a fost compus anul acesta din membri ai Comitetului director: Mimi Zbarcea, Georgeta Souca, Ninel Eftimie, Ștefan Moraru și subsemnatul. Alături de aceștia au activat și Simona Cerbu, Ștefan Lupu, Ina Bîja, Dana Matache și Mia Ghișoiu.
Locul desfășurării Balului a fost Restaurantul Vienna din Brașov. Suntem deja de câțiva ani oaspeții acestui restaurant. Ne simțim ca acasă, mai ales că responsabilele localului sunt tot din Săcele, Dana și Marilena. Au participat circa 150 de persoane, membri ai asociației și prieteni de-ai lor.
Tema centrală a expoziției tradiționale a Balului a fost Centenarul Marii Uniri. La cererea Comitetului director, dl. Ștefan Lupu, ajutat de câțiva membri ai Asociație noastre, a amenajat , în holul și sala Restaurantului Vienna din Brașov, expoziţia de fotografii cu tema ,,Mocanii și Întregirea neamului, Candeli de vechi străduinți . Mocanii săceleni și contribuția lor la procesul de unificare a românilor.” Prezentarea originală a afișelor a fost apreciată de toți cei prezenți. Expoziția a lăsat impresii puternice vizitatorilor datorită tematicii originale și documentelor inedite puse în evidență cu această ocazie.
Poarta mocănească în mărime naturală, confecționată tot de dl. Ștefan Lupu, a fost placa turnantă a studiolui fotografic apărut ad-hoc în timpul desfășurării Balului. Marea majoritate a celor prezenți s-au pozat individual sau în grup pe fundalul acestei porți simbolice.
Primirea doamnișoarelor și doamnelor a fost făcută, de către membri ai Comitetului director, cu tradiționalele flori pentru ziua de 8 Martie și cu sincere și călduroase urări de fericire, sănătate și viață lungă.
Aranjamentele florale ale meselor au fost asigurat de Atelierul Om manufactură al Sînzianei Cerbu. Aceasta a confecționat pentru fiecare masă boluri cu flori și plante vii, specifice sezonului de primăvară. Oaspeții și-au arătat fără rezerve încântarea pentru o astfel de idee originală și pentru modul deosebit de realizare a ei.
Meniul tradițional a inclus, alături de antreuri, un fel de bază și mult-așteptatele plăcinte mocănești cu refrec, pregătite cu dragoste și dăruire de doamnele noastre, deja specialiste în astfel de preparate. Preparatele au fost deosebit de gustoase servite într-o prezentare originală.
În cadrul serii au susținut momente artistice interesante : Ansamblul “Zestrea Săceleană”, soprana Emilia Giol, dl. prof univ. Calefariu Gavril, d-l Cocan Ionică.
Muzica live a fost asigurată de formația DIAMANT din Prejmer. Pe tot parcursul serii ringul de dans a fost luat cu asalt de tinerii și mai vârstnicii dansatori, care nu s-au oprit decât spre orele 3 dimineața.
Tortul Balului, deosebit de gustos, cu sigla color a Asociației , a fost produs tot la Săcele de d-na Izabella Cocsis.Vinul și țuica au fost achiziționate tot din Săcele, de la un comerciant local de băuturi.
Brânza de burduf a fost procurată de la producători locali din zonă.
Semnalăm cu bucurie participarea la bal a preoților celor două biserici din Satulung, împreună cu soțiile lor: Antonio Aroneasa, Ioan Petrica și Raul Șerban, președintele Asociaţiei ASTRA Săcele .
Ne-am bucurat de prezența unor seniori veterani ai comunității noastre : Rodica Alexandrescu, Lucia Taraș, Rodica Taraș, Traian Butu, Nelu Sulu (fotograf pasionat și cronicar foto al multor ediții ale Balului), Viorel Tocitu, Luță Ștefănescu , Romi Jinga, care, deși sunt la vârste venerabile, au făcut efortul de a fi în miezul evenimentului nostru comunitar.
Impresia tuturor celor prezenți a fost deosebită. La plecare se întrebau : ,,Cum a trecut timpul așa de repede ?” A trecut ca toate evenimentele fericite. Sperăm să fie de referință pentru toți cei prezenți.
Sunt deosebit de onorat să adresez mulțumiri pe această cale tuturor celor care au pus umărul la reușita acestui eveniment al comunității noastre:
- sponsorilor: d-na Mirela Roșculeț (Farmacia Precizia), dl. Vasile Orzea (Dantex Brașov);
- plăcintăreselor noastre dedicate: Ina Bîja Mimi Zbarcea, Simona Cerbu,Geta Souca, Mia Ghișoiu, Dana Matache;
- colegilor din Asociația Izvorul care au muncit la amenajarea expoziției: Ștefan Moraru și Ninel Eftimie;
- d-lui Ștefan Lupu pentru originalitatea amenajărilor sale în cadrul expoziției tematice;
- ansamblului “Zestera Săceleană” pentru momentele de încântare artistică deosebite;
- gazdelor noastre primitoare de la restaurantul “Vienna”: Dana și Marilena;
- personalului de la bucătărie și de servire al resturantului “Vienna”;
- sopranei Emilia Giol pentru încântătoarele melodii interpretate;
- tuturor celor care au participat la Balul plăcintelor pentru bucuria, entuziasmul și amabilitatea lor binevoitoare;
11 martie 2019 Text şi foto:
Dorel Cerbu
N.R.: La fiecare ediţie a balului, organizatorii încearcă să readucă în atenţie şi câte un element inedit din trecutul comunităţii, de data aceasta fiind rândul unui cântecel de petrecere cu mare trecere la tinerii de acum 70-80 de ani. “La Marius şi la Matei” aduce aminte seniorilor izvorani de azi de clipe frumoase de altădată, de prieteni şi de o stare sufletească de care le e dor:
“De la Satulung când urci
Către preasimpatica poiană,
Cu prietenii te-ncurci
La Matei şi Marius, la cabană.
Hai la Marius şi Matei
C-au deschis o cârciumioară, La visul poienii.
Când vin săcelenii,
Patronii jertfesc şi ei sumedenii de pahare
Pe-ale lui Bachus altare
Se destupă sticlele, dopurile sar,
Se dau pe gât cupele pline de nectar.
Ţi-aminteşti, tu, Puiule,
Când eram noi doi copii, băiete,
Cum stăteam pe pajişte
Şi vorbeam mereu, numai de fete.
După mine fetele toate se uitau,
După tine iepele toate nechezau.
Hai la Marius şi Matei
C-au deschis o cârciumioară, La visul poienii.
Când vin săcelenii,
Patronii jertfesc şi ei sumedenii de pahare
Pe-ale lui Bachus altare
Se destupă sticlele, dopurile sar,
Se dau pe gât cupele pline de nectar.
Şi când cheful s-a-nteţit
Hai, să bem la vin din damigeană!
Cât de bine ne-am simţit
La Marius şi la Matei, la cabană!
Hai la Marius şi Matei
C-au deschis o cârciumioară, La visul poienii.
Când vin săcelenii,
Patronii jertfesc şi ei sumedenii de pahare
Pe-ale lui Bachus altare
Se destupă sticlele, dopurile sar,
Se dau pe gât cupele pline de nectar.
Hai la Marius şi Matei
C-au deschis o cârciumioară, La visul poienii.
Când vin săcelenii,
Patronii jertfesc şi ei sumedenii de pahare
Pe-ale lui Bachus altare.”
Foto 1: Plăcintăresele noastre (Ina Bîja, Mimi Zbarcea, Simona Cerbu, Geta Souca, Mia Ghișoiu, Dana Matache)
Foto 2: Sala Balului
Foto 3: Ansamblul Zestrea Săceleană
Foto 4: Tortul Balului Plăcintelor 2019
Leave A Comment